Interview – Mette Finderup

Jeg har haft fornøjelsen at møde Mette Finderup og hvilken oplevelse. Hun er på alle måder et inspirerende menneske. Jeg ser meget af min verden i hende, og forstår at hun har et virkeligt talent.

Hun har et fuldstændigt unikt talent for at skrive. Jeg kan kun anbefale at du læser hendes bøger.

Når du læser dette interview, håber jeg du ser det menneske jeg fik øje på. Hvis du får chancen for at opleve et af hendes foredrag, så slå endelig til for hun er helt magisk.

 

#1 – Hvordan opfatter du spiritualitet ?

Det er en kraft, vi ikke kan se, men føle og se resultaterne af. En energi, vi kan gribe ind i. Og jeg tror, den samme kraft kaldes forskellige ting, men er det samme: Jeg tror, kunstnere og sprituelle/religiøse og også flere psykologer og coaches trækker fra det samme sted.

# 2 – Hvad er din livsfilosofi ?

a) Du er I høj grad ansvarlig for din egen lykke. b) Ryd op efter dig selv i verden. Både fysisk og i det mentale. c) Del ud af dit overskud. Både det fysiske og det mentale.

#3 – Hvem er en inspiration for dig?

Jeg synes, jeg kan lære meget af de fleste. Både hvad der er smart, og hvad der ikke er så smart at gøre. Men hvis jeg skal pege på én person, er det Anne Sophie Jørgensen, der leder Tigerens Rede i Gedved. Hun er stinkende klog, varm, sjov, skarp, rummende og i det hele taget vidunderlig at lære af.

#4 – Hvad gør dig vred?

Face Book er smart, når det kommer til vrede. Her lærer jeg ved gentagelsens vej, hvad jeg bliver sur over, og jeg har især erfaret to ting, der gang på gang tænder mig af: Det første er generaliseringer. Det andet er stærkt logisk tænkende mennesker, der synes den logisk tænkende måde er den åbenlyst eneste rigtige for alle.

#5 – Hvad er det vigtigste i dit forhold til andre mennesker?

Respekt trods alder, køn, interesser, tro, politisk overbevisning og alt muligt andet. Det kræver ofte, at der er en form for bevidsthed til stede i relationen, men hos nogle mennesker – også nogle børn – forekommer den mere naturligt.

#6 – Hvad er du mest taknemmelig for?

Jeg fandt hjem. Både i mig selv, hos den mand, jeg fik og med mit arbejde. Og tænk at være født i en tid og i en ende af verden, hvor betingelserne for at få et rigt liv er så gode. Det er jo næsten en karmisk badeferie, vi er på.

#7 – Hvad giver dig glæde?

Når jeg gør, hvad jeg er sat i verden for. Og når jeg griner med venner, spiser lakrids, drikker cola og spiller brætspil.

#8 – Hvad er det vigtigste du har lært i livet indtil nu

At langt, langt de fleste mennesker tænker og handler ud fra, hvad de mener er det bedste i situationen. Selv Sauron troede sikkert, han gjorde noget godt, da han ledte efter ringen. Der er meget få egentligt onde mennesker i verden, men vi misforstår bare hinanden direkte ind i helvede.

#9  – Hvad kan skræmme dig ?

Aggressive fulde mænd, der dingler rundt i natten og antaster alt feminint med en puls. Og slanger. De to arter er muligvis beslægtede. Og højder, hader højder. Og flyvning … brrrr.

#10 – Hvad gør du når du skal slappe af?

Jeg ville ønske, at jeg kunne svare ’jeg læser’, men det gør jeg ikke. Jeg spiller åndssvage spil på iPad, stirrer ud i luften eller sover.

#11 – Hvis livet har sendt dig på en mission – hvad er det så for en ?

Jeg tror, jeg har en mission om at formidle nogle kollektive mytiske arketyper til et bredt, moderne publikum. Om at nå en type mennesker, der ikke bliver mætte af realistisk litteratur med noget urstof.

#12 – Hvad ville du sige til andre, hvis du fik modet til at turde sige alt?

Jeg synes ikke rigtig, der er noget, jeg ikke kan sige. Men hvis jeg skal samle det sammen, må det være (sagt med et dybt suk): ”Så slap dog for helvede af, opfør dig ordentligt og spørg en ekstra gang i stedet for at tro, at du ved, hvad andre mennesker mener.”

#13 – Hvad har været dit livs kamp indtil nu?

At føle jeg hører til og har lov til at være her. Jeg har stået på sidelinjen og kigget på livet og verden rigtig mange gange i mit liv – med en knude i maven.

#14 – Hvilken ting /hvem kan du ikke leve uden ?

Jeg ved ikke, om jeg ligefrem ville falde død om uden, men min mand har haft en utrolig stor betydning for både mit virke og mig som menneske. Han har bragt den sjælelige ro, der gjorde, jeg selv kunne skabe. Af mere materielle ting ville jeg virkelig nødigt undvære min computer. Somme tider ser jeg på gammeldags trykketeknikker og river mig i håret ved tanke om redigering og korrekturprocesser i gamle dage … som i dette tilfælde er helt op i 80’erne.

#15 – Hvilken afdød ville du gerne møde ?

Jeg bør vel sige Mozart, Jesus eller Freddy Mercury… men jeg vil bytte dem alle sammen væk for endnu et enkelt øjeblik med min morfar.

#16 – Hvad vil du gerne huskes for?

At jeg var til stede, mens jeg var her, og at jeg folk.

#17 – Hvilken bog vil du anbefale alle at læse?

Ingen bog er for alle. Så ud over at jeg synes, at alle skal spæne ud og læse min egen mytologiske serie, Den Grønne Ø, kan jeg kun sige: Jeg har selv været meget glad for The Blade Itself af Joe Abercrombie, Nos4a2 af Joe Hill og The Time Travellers Wife af Audrey Niffenegger.

 

Du kan måske også lide

4 comments

  1. Jeg elsker dig allerede – sagt med et smil.
    Din ærlighed og dit syn – respekt fra mig 🙂

  2. Tak for et interview med en forfatter, der svarer så varmt, sympatisk og menneskeklogt, at man kun kan bøje sig i støvet.