Intuitiv øvelse #21 – Resultat

Jane Addams (Laura Jane Addams)

Feminist, sociolog, og borgerrettighedsforkæmper

Født 6. december 1860 Cadarville og død 21. Maj 1935 Chicago. 74 år. Hun døde af kræft. Hun er 8. barn ud af en børneflok på 9.

1881 færdiggjorde hun The Rockford Female Seminary. Hun startede på medicinstudiet men måtte stoppe og var indlagt på hospitalet pga. dårligt helbred. Som barn havde hun en skæv rygsøjle men blev rettet med operation.

Hun rejste til Europa med veninden Miss Starr. Hun besøgte et socialt hus i London, hvor hun fortalte om sine ideer for fremtiden, for at forbedre de sociale vilkår i USA for industriarbejderne.

Hun og Miss Starr holdt taler ved Hull-house om nødvendighederne i et nabolag, hjalp unge kvinder i familier med børn, pengemangel, de plejede de syge og lyttede til menneskers bekymringer og sorger.  Senere byggede de børnehaver, undervisning om morgenen, mødested for ældre børn og for voksne blev der etablerede aftenskoler, gymnasium, svømmehal, kreative værksteder med bogbinderi, syning og musik, drama, og arbejdsformidling.

Hun var amerikansk feminist, sociolog og socialarbejder. Hun mente at kvinders stemme skulle høres og arbejdede for at kvinder fil mulighed for stemmeret. Hun sad som formand i forskellige kvindegrupper bl.a. The Women’s Peace og The Women’s International League for Peace and Freedom.

1926 fik hun et hjerteanfald og kom sig aldrig helt.

Hun fik delt Nobels fredspris i 1931, sammen med Nicholas Murray Butler.  Hun dødede tre dage efter hendes operation for kræft. Begravelsen fandt sted i Hull-House.

Ord du kan have fået ind:

Menneskerettighedsaktivist

Journalist

Feminist

Journalist

Reformator

Omsorg

Kvinder

Undervisning

Du kan måske også lide