Når det ikke længere giver mening at knokle for pengenes skyld

Gæsteblogger Mette Windmose

Når det ikke længere giver mening at knokle for pengenes skyld:

”Alene overskriften kan give mig kvalme” – citatet er fra en kvinde, der har arbejdet i mange år uden af have passionen og hjertet med sig. Denne kvinde kender sit ”nok” og ”nej”.

Hvordan kan det være, at man når sit ”nok” i forhold til måden at tjene penge på? Hvordan lærer man at sige ”nej” til at knokle for penge? Svaret skal man med stor sandsynlighed lede efter i et dybere lag end blot ydre omstændigheder og specifikke jobs.

Dybest set er penge en neutral energi, og de flyder på en måde som vand, dvs. de finder altid den letteste vej, der hvor der er mindst modstand. De penge, som tjenes uden glæde eller mening, er hårdt tjente penge, og de flyder ikke let; dem skal man knokle hårdt for både i tid og energi. Det ville være lettest at fortælle sig selv, at penge ikke betyder noget, men det ville også være en usandhed. Penge ER nødvendige, da de sikrer overlevelse på alle niveauer, og hele vores verden er bygget op omring dem. Vi bytter os til forskellige ting med penge. Vi kommer ikke udenom penge, og det vil være en utopi at tro, at vi kan leve uden dem. Det, der imidlertid kan smerte, er den energi, vi lægger i pengene: ”Penge skal give mig lykke”, ”Jeg er intet uden penge”, eller ”Jeg har aldrig nok penge”. Der er mange forskellige udsagn, som vi lever mere eller mindre bevidst ud fra, men den vigtigste og stærkeste prædiktor for at knokle, til man er ved at kaste op, skal nok findes i det sidste udsagn: ”Jeg har aldrig penge nok”. Hvis man lever ud fra den energi, vil man altid mangle og altid have en oplevelse af at skulle knokle hårdt for pengene.

Kvindens historie

Tilbage til kvinden fra indledningen. Hun har levet et halvt liv ud fra den ubevidste grundantagelse, at der aldrig var penge nok. Hun har indtil nu båret en gammel historie med sig fra barndomsfamilien og overført til sin voksenfamilie. Hun har knoklet hårdt for at forsørge sig selv og sine tre børn, indtil hun begyndte at indse, hvilken energi hun havde lagt i penge samtidig med en anerkendelse af den frihed, hun også kunne bytte sig til for penge. Det kunne umiddelbart lyde som et paradoks; modstand på at knokle for penge for at lukke et følelsesmæssigt hul af knaphed overfor anerkendelsen af, at penge er en nødvendighed, som også kan byttes for frihed. Kan man have frihed, tjene penge og leve balanceret og altid have nok penge?

Kvinden her vil svare: ”ja”. Hverdagsmiraklet for denne kvinde indtraf, da hun mærkede, at det ikke længere gav mening at knokle for at fylde et bundløst hul. Hun valgte at stoppe op et øjeblik og fik øje på den rigdom, hun allerede var omgivet af, som slet ikke handlede om penge. Hendes følelse ændrede sig fra ”knaphed” til ” der er allerede nok”. Denne indre erkendelse manifesterede sig i hendes ydre ved at skifte til et mindre krævende job på deltid og med frihed til at give af en anden rigdomskilde: Kærlighed og taknemmelighed.

Kvinden arbejder nu uden følelsen af knaphed. Den nye indsigt omkring penge og arbejde, har givet hende en helt anden energi. Hun har fået overskud til at se meningen i sit arbejde. Hun har fundet ud af, hvem hun er, hvad hun står for og frem for alt at se virkeligheden med nye øjne. Pengene flyder let, fordi energien omkring dem er let. Hun har brudt mønsteret fra sin egen barndomsfamilie og kan vise sine børn vejen ved selv at gå den.

Det lyder næsten som et eventyr, og det er det på en måde også. Et moderne eventyr, der i sin universelle sandhed minder om de folkeviser og folkeeventyrer, der er nedskrevet gennem tiderne. Hovedpersonen bliver tiltrukket at guld og store skatte, men ender med at finde den ægte skat hos den fattige bondesøn, i en faldefærdig hytte dybt inde i skoven eller hos dyrene i en stald.

Universel lære

Den universelle lære i denne historie må være, at når man har nok, er der altid plads til mere. Når man aldrig føler, at der er nok, vil man altid mangle. Det handler slet ikke om penge eller et bestemt arbejde. Det handler om kærlighed. Kærlighed til at tage sig selv så alvorligt, at man får ryddet grundigt op i sit indre. Tør tage ud på en farefuld helterejse som i de gamle eventyrere. Kærlighed er nemlig modsat penge – det eneste der bliver mere af, jo mere man giver. Og det begynder med at give til sig selv og dernæst give til andre. Dermed bliver det en leg at gå på arbejde og tjene penge. Også mange penge. Energien er den samme.

Mette Windmose er udannet psykiatrisk og neurologisk sygeplejerske. Hun har en dyb empati, intuition og indsigt. Hun er også uddannet psykoterapeut MPF, mindfulnessinstruktør og healer. Hun har specialiseret sig i børn og unge. Mette forstår ting på et dybt plan og kommer med gode indsigter. https://mettewindsmose.wordpress.com/

Dagens 5 minutters podcast kan du finde her: https://soulguide.dk/soulguide-podcast-alicias-5-minutter/

Du kan måske også lide