Intuitiv øvelse #19 – Resultat

Manden på billedet Robert Capa.

Han er født 1913 og død 1954. Han blev født i det gamle Østrig-Ungarn, nu bare Ungarn. Hans fødenavn var Endre Friedmann.

Han var krigsfotograf og journalist.

Han er kendt for at tage rigtig mange billeder og dække krige Den spanske borgerkrig, anden verdenskrig, Den anden sino-japanske krig og i 1948 den arabiske-israelske krig. Som teenager var han nødt til at flygte fra Ungarn og det politiske klima der. Han flyttede til Berlin og startede på universitet. Han så Hitler komme til magten og rykkede til Paris.

Her mødte han Gerta Pohorylle, som han arbejdede med under aliasset Robert Capa. De var et fantastisk makkerpar og meget dygtige journalister. Efter en tid rykkede Gerta videre, og han fortsatte under sit alias.

Hans arbejde bragte ham mange gange i direkte livsfare. Mest voldsomt da han var den eneste civile journalist på Omaha Beach under D-dag. I 1947 fik han Medal of Honor, en stor orden i USA, for sit arbejde under anden verdenskrig. Ungarn lavede senere både en mønt og et frimærke.

Han grundlagde sammen med andre Magnum Photos, der var det første kooperative freelance billedebureau. Han tog i starten af 1950’erne afsted til Indokina, der var i krig. Han skulle følge et fransk regiment på deres vej gennem Indokina. Han besluttede på vejen at gå ud af sin Jeep for at tage billeder foran regimentet, da han trådte på en landmine og døde på stedet.

Han blev 40 år. Hans billeder er kendt i hele verdenen, og han var et stort talent. På kærlighedssiden skiftede han ofte kvinder og var blandt andet kort i et forhold med Ingrid Bergman.

Ord du kan have fået ind: Krig

Fotografi

Ensomhed

Konflikter

Fare på færde

Du kan måske også lide