Anmeldelse – Sensitive unge

Af Stine watkins

Sensitive unge af Athina Delskov og Lene Sonne, Forlag Aronsen

Nogle gange falder en bog ned i skødet på læseren. Denne bog var en sådan for mig. Det var en håndsrækning og en guidning, jeg skulle læse.

20 % af alle unge er sensitive. Deres liv i en verden fyldt med indtryk fra lyd, duft, billeder og andre mennesker er overvældende. Sensitive unge er fortsættelse af bogen ”Sensitive børn” af samme forfattere.

Sensitive unge er en grundig bog om det at være sensitiv og et ungt menneske i alderen 13- 25 år, der gerne skal leve et godt liv, trods de mange indtryk og mulige fortolkninger af deres hverdag. Athina Dalskov er psykolog, formand for HSP -foreningen (højsensitive personer), og Lene Sonne er pædagog, foredragsholder og psykoterapeut. De har begge i mange år arbejdet med sensitive unge i deres klinik og virke.

Forfatternes fokusområder er bland andet; hvordan den sensitive unge oplever verden, selvværd og selvaccept, negative tanker og følelser, angst, forældrenes liv sammen med de sensitive unge og selvhjælpsmetoder til at komme i trivsel, hvis verden er for hård at være i.

Reaktionerne hertil kan være selvudslettende, selvnedgørende og opgivende tankegang om sig selv. Angst som ligger lige under huden og mørke dage, hvor kun dynen er den eneste hellested, der synes at findes.
Undervejs møder læseren de unge selv i forskellige ærlige udsagn, som står stærk i forhold til teorien, der er koblet til de enkelte kapitler. De unges erfaringer er guld værd for andre unge, andre forældre og voksne, som arbejder med unge i deres dagligdag. Netop at bogens omdrejningspunkt er de unge mellem 13-25 år, gør, at man som læser får flere redskaber og indsigter til at hjælpe og støtte de unge mennesker, man selv møder til dagligt. Den giver mulighed for mere dybdegående dialog med den unge, når bogen er læst, som baggrundsviden og indsigt i en ungs liv, som måske ikke har været en dans på roser hele tiden.

Det er til tider med en klump i halsen og en tåre i øjenkrogen, jeg har læst denne bog. Genkendelsen er stor for mig, og hvor vil jeg ønske denne bog fandtes, da jeg selv var ung.

Er du i tvivl om du er sensitiv, er der i kapitlet ”få øje på dine sensitive træk” et spørgeskema, der kan krydses af og der gives en forklaring for dine krydser.

Er du mor til sensitive unge, kan denne bog være en god guide til skole, uddannelser og samtaler med de skønne, empatiske mennesker. Jeg oplever selv en ro plante sig i mit bryst, at der altid er en vej til alle at følge og sensitivitet er en styrke som kan bruges på forskellige planer i livet.

Jeg anbefaler denne bog fra det kærligste moderhjerte til to særlige sensitive børn, som netop er i aldersgruppen, der fortælles om.

God læsning til dig, hvis også denne bog findes indenfor din rækkevidde.

Du kan måske også lide