Forståelse – accept – tilgivelse

Gæsteblogger Pia Ryding – Del 1 af 3

Da Alicia spurgte, om jeg ville være gæsteblogger, var jeg i tvivl. Havde jeg noget på hjerte, der kunne siges i så kort et format? Det er blevet til tre indlæg, der på en og samme tid kan læses hver for sig og i en sammenhæng. Om jeg har noget på hjerte, der kan skrives i så kort et format? Det må du vurdere.

Jeg vil i stedet sige stort tak til Alicia for at give mig muligheden for at afprøve et andet – og for mig – nyt format.

Tak, kære Alicia, for at lade mig skrive om det, der over tid er vokset til at blive en del af min essens.

Forståelse – accept – tilgivelse

Skal man forstå noget for at kunne acceptere og tilgive det. Det tror jeg ikke. Men jeg tror, at rigtigt mange mennesker bruger en masse kræfter på forstå, også ting de aldrig har en jordisk chance for at kunne eller skulle forstå.

Hvor tit prøver du at forstå

Hvorfor bliver din veninde sammen med den tosse? Hvorfor bliver hun i det job, som slider hende op? Hvorfor tager hun ikke en uddannelse? Hvorfor gør hun ikke noget ud af sig selv? Hvorfor søger hun ikke hjælp?

Måske forsøger vi at forstå på grund nysgerrighed. Andre gange er det for at kunne ændre, ikke altid på os selv, men på andre. Eller måske bare lige komme med dét gode råd, der kan hjælpe en, vi har kær.

Når vi føler os utilstrækkelige begynder vi ofte også at forsøge at forstå. Nogle gange kan vi spørge og få et svar. Det er bare ikke altid at svaret giver mening. Og andre gange vil vi forstå noget, der er helt tæt på, måske noget, der er hændt eller sker hele tiden. For hvorfor bliver han ved at smide sokkerne på gulvet, når jeg har sagt, at de skal i kurven? Kan han ikke forstå …

Så begynder vi at lede efter motiver, bevæggrunde, intentioner, og bringer vores egen forståelse og forforståelser ind i et samspil. Pludselig er både tanker og dialog mudret ret godt til, og behovet for at forstå bliver større. Alt sammen med den gode hensigt at løse problemet.

Træd et skridt tilbage

Prøv at træde et skridt tilbage. Bliv i dig selv og din egen forståelse for dig. Ved du hvorfor du agerer og reagerer? Hver gang? Eller kan du ane, at du måske har ubevidste adfærdsmønstre, du er fuldstændig uvidende om?

Jeg tror, at svaret på det sidste er ja. I hvert fald for de fleste. Og det er helt fint, for vi behøver ikke forstå alting. Faktisk overhovedet ikke.

Måske kan vi bare støtte veninden, fortælle hende, at vi altid er der. Acceptere, at hun er fuldstændig ligeglad med lækkert tøj og nyklippet hår, Måske ved hun godt, at hun bør tage en uddannelse, men vil hellere vente til hun har været i Frankrig for at plukke druer, og har rejst rundt i hele Kina.

Du skal ikke opgive at forstå dig selv, men ikke at have behov for at forstå andre og deres motiver, intentioner og bevæggrunde, kan være at give en lille smule slip på noget, du alligevel ikke har kontrol over.

Pia Ryding er forfatter, foredragsholder og kvinde med ben i næsen. Hun formidler og forstår på en måde der giver stof til tanke. Hun gæsteblogger med mellemrum i Soulguides blog. Hun er hunde – og natur elsker.
Du kan finde hende her: Pias side

Du kan måske også lide