Intuitiv Øvelse #8 – resultat

Intuitiv øvelse 8

intuitiv - Kopi

Manden på billedet er John Thomas Scopes.

Han er kendt som manden, der blev dømt i Tennesseeretssagen. Hele sagen gik ud på, at han havde undervist skoleelever i evolutionsteori. Han blev født i 1900 og var en stille mand, der uddannede sig til lærer.

Han havde blandt andet speciale i geologi og jura. Han boede i Kentucky og flyttede senere til Ohio, hvor han tog job som vikar på Rhea County high school og træner for skolens fodboldhold.

I Ohio var det forbudt at undervise i andet end Biblens ord og derved forbudt at undervise i evolutionens ord. I 1925 var foreningen ACLU (American Civil Liberties Union) ude og sige, at de ville betale en lærer for at være i en retssag, der gjorde op med undervisningen i skolerne. John Thomas Scopes blev kontaktet og sagde ja til at være den lærer, der skulle stå på retspapirerne.

Han underviste aldrig som fast lærer men blev dømt til at betale $100 for sin forbrydelse. ACLU argumenterede, at man havde et kapitel i den bog, der blev udleveret til elever, som beskrev evolutionen, og derfor var det nødvendigt også at undervise i det.

Da juryen kom tilbage, og dømte John Thomas Scopes til at betale $100 (svarer i dag til ca. $1.300) ankede de straks til Højesteret. Her blev dommen omstødt til, at han kun skulle betale $50, da man i Staten havde et max for, hvad man kunne kræve i bøder.

John Thomas Scopes forklarede, at han var uskyldig for han havde rent faktisk aldrig undervist i timer, hvor evolution var emne. Derfor blev han uskyldigt dømt, og ACLU havde undervist eleverne fra hans klasse i at sige, at de havde modtaget undervisningen.

Loven om Undervisning i Evolution blev først fjernet i 1967. Indtil da måtte man kun undervise i Biblens fortolkning af, hvordan mennesket opstod.

I hele USA var han kendt som manden, der stod i en ”aberetssag”, fordi evolutionen jo fortæller, at vi nedstammer fra aberne.

Efter retssagen fik han en stilling på University of Chicago, hvor han kunne studere geologi. Her mødte han sin kommende kone og trådte ind i den katolske kirke. Han arbejdede for forskellige olieselskaber som geolog til sin pension i 1963 og døde i 1970 som pensionist i Louisiana.

Ord du kan have fået ind omkring ham

Stille

Evolution

Aktivist

Retssag

Sten (geologien)

Uskyld

Du kan måske også lide