Intuitiv Øvelse #9 resultat

Intuitiv øvelse #9

Manden på billedet er Charles Algernon Parsons.

Parsons var manden, vi alle kan takke for at have opfundet den første dampmotor.

Tidlige liv

Han blev født i London og er søn af den berømte Astronom Earl of Rosse, William Parsons. Familien stammede fra en lille by i Irland der hed Birr. Efter familien havde boet der fra 1620 til 1899 blev den omdøbt til Parsonstown. Sammen med sine brødre blev Parsons undervist hjemme af uddannede lærere, der alle var assistenter til hans far. En af hans lærere blev senere kongelig astronom for Irland.

Senere liv

Han læste matematik på Trinity college i Dublin, og på College i Cambridge. Han bestod med særlig ære i 1877. Han blev herefter elev hos et ingeniørfirma i Newcastle, hvilket var usædvanligt for en aristokratisk ung mand. Han gjorde det godt og var en god arbejdskraft.

Han skift
ede til et firma i Leeds, hvor han udviklede på en raketturbine. I 1884 rykkede han til et firma, hvor han blev chef for elektrisk

udviklingsudstyr. Her opfandt han en dampturbine, der kunne give elektricitet og gjorde det muligt at lave billig strøm til folk.

I 1889 lavede han sit eget firma, der skulle producere turbiner. Samme år grundlagde han Newcastle elselskab. Han opnåede patent på sit design i 1894, og så var grunden lagt. Han lavede også dampturbiner til skibe og formåede at få skibe til at sejle hurtigere end før.

Han fik et utal af medajler og blev slået til ridder. Han udviklede og fik patent på en luftdreven grammofon, blandt andre ting.

Hans private liv

Han blev gift med Katharine Bethell med hvem, han fik de to børn, Rachel og Algernon. Algernon blev dræbt i første verdenskrig 31 år gammel. Parsons døde ombord på dampskibet Dutchess of Richmond i 1931, hvor han var på cruise med sin kone. Dødsårsagen blev angivet som Neuritis. Det var en memorial cermoni i Westminster Abbey 3. marts 1931 i hans ære.

Hans gamle hus i Birr (nu Parsonstown) er lavet om til museum. Hans enke døde i 1933, og i 1956 blev hans datter myrdet. Hans kone og datter grundlagde i 1919 ”kvindeligt ingeniørforbund”, som stadig eksisterer.

Ord du kan have fået ind

Boglig

Mekanik

Astronomi

Motor

Skibe

intuitiv9

Du kan måske også lide