Forståelse – accept – tilgivelse

Af Pia Ryding

Forståelse – accept – tilgivelse nummer 3 ud af en serie på 3

Kan du tilgive det utilgivelige? Er der ting, der aldrig kan tilgives? Jeg tror, at vi hver især har vores egen liste. Måske ændrer listen sig over tid og med de erfaringer, vi gør os. Kender du din liste? Jeg er ikke sikker på, at jeg kender min liste sådan helt endnu.

Tro

For mig er tilgivelse ikke noget, jeg forbinder med tro. Nogle vil måske påstå det modsatte. Min far var et troende menneske. Det var ikke noget vi snakkede om, og det fyldte ikke i hans hverdag. En dag i dyb og lidt rå samtale, snakkede vi om tro. Jeg spurgte: Hvordan kan jeg tro med det, jeg har oplevet? Min far havde intet svar. For ham var tilgivelse og tro på ingen måde forbundet og tilgivelse ikke det, han praktiserede allermest af.

Det interessante ved ikke-svaret var og er, at der faktisk er rigtigt meget af min fars liv, jeg ikke kender eller kendte til. Han er død nu, og det er stadig sådan. Hvis jeg spurgte om noget, han ikke ville tale om, talte han om noget andet. Taktikken kan anbefales, hvis du møder irriterende mennesker. Det væsentlige er, at det næste skal være interessant nok til, at du afleder din samtalepartner!

Måske tror du, på hvad er sådan set fuldstændig ligegyldigt, blot det giver dig det, du har behov for. Men det er absolut både tanker og samtaler værd at undersøge, hvad du tror på. Måske ved du det? Måske skal du sortere fra, og tænke over de store ting for at nå frem til det enkle i det, du tror på. Jeg tror på kærlighed som essens. Og kærlighed kombineret med accept uden forståelse har givet mig nøglen til tilgivelse.

Tilgiv dig selv

Der var en ting, jeg skulle forstå, før jeg kunne give mig helt hen til tilgivelsen. Jeg skulle også tilgive mig selv.

Jeg kommer lige med et eksempel. Du har lyst til slik fredag aften. Det handler ikke om tyk, tynd, tabe sig, holde vægten eller tage på. Du vil bare gerne være lidt sundere. Og tur forbi slikmix er absolut det modsatte.
Du går ned til den lokale slikmix, får købt dit slik og går hjem. Så laver du te, finder dit yndlingstæppe og sætter du dig foran fjernsynet og ser en film. Og så kommer den dårlige samvittighed. Hvorfor gik du ikke bare ind til grønthandleren ved siden af? Hvorfor skal du have slik hver fredag aften? Hvorfor skal du købe så meget? Hvorfor kan du ikke bare lade være? Hvorfor spiser du så meget, så lidt, så usundt, aldrig morgenmad, altid onsdagskage i kantinen?

Skal du tilgive sig selv?

Ja, det skal du. Det er sådan, du afslutter en travl uge, og du skal lade dig selv nyde de 1½ time på sofaen. Når du har accepteret og tilgivet, frigives der energi til at være i det, du er, måske skal du skifte spor, måske skal du have hjælp, måske skal du bare gøre nydelsen større. Efter accepten og tilgivelse vil der være energi til at se på mønsteret udefra, og derefter træffe en beslutning på et grundlag, der ikke er overskygget af skyld og skam, men i stedet er præget af fornuft og kærlighed til dig selv.

Lyder det for syret? Så prøv noget andet. Kig på dig selv med de kærligste øjne. Lader du nogle eller noget fylde for meget? Har du en irriterende kollega, en håbløs veninde eller en virkelig dårlig vane, du ikke kan slippe? Kig nu igen med de kærligste øjne, se din essens. Du er fantastisk, som du er.

Pia Ryding

Pia Ryding er forfatter, foredragsholder og kvinde med ben i næsen. Hun formidler og forstår på en måde der giver stof til tanke. Hun gæsteblogger med mellemrum i Soulguides blog. Hun er hunde – og natur elsker.
Du kan finde hende her: Pias side

Du kan måske også lide